Project Description

Жардин ЕООД стартира дейността си през 2006г. с модерен бутик за цветя в гр. Бургас, България. Жардин се наложи като лидер за доставка на цветя и букети в Бургас и България, в предлагане и доставка на изискани, стилни и впечатляващи букети, аранжировки, кошници с цветя и гурме кошници, изработени от опитни флористи по последните тенденции във флоралния дизайн.

Чрез сайта си фирмата се утвърди като един от най-популярните онлайн магазини за доставка на цветя и букети в България. Компанията е текущо позиционирана в град Бургас, но е изградила партньорска мрежа в цялата страна. Това гарантира бързи и сигурни доставки.

Сайтът е изграден на мултиезична платформа и в момента работи на български, английски и руски език. Така Жардин е в услуга на чужденците, живеещи и посещаващи страната ни. Предлага се и плащане в различни валути – лев и евро.

Дизайн

Избрахме лилавото и негови нюанси за фон и подчертаващ цвят, защото то е дълбок и плътен цвят, който се асоциира с просперитет и богатство. Цветът е силно свързан и с природата чрез цветя и растения като люляк, лавандула, теменуга и орхидея. Съчетан с бяло, благородният цвят придава усещане за любов, романтика и благодарност – чувствата, които ни водят, когато искаме да подарим цветя.

Навигация

При влизане в сайта ни посреща слайдшоу, визуализиращо банери, които насочват към определени артикули и услуги. Всички продукти на промоционални цени, както нововъведените и най-популярните такива, са леснодостъпни и могат да бъдат разгледани чрез бутоните „Специални оферти“, „Ново“ и „Най-купувани“.

Вграденото поле за сортиране по цена също предоставя резултати от всички налични категории продукти.

Възможността за бързо търсене в съдържанието осигурява мигновени резултати на потребителите, които знаят какво търсят – букет, аранжировка или кошница с цветя.

Навигацията в сайта е организирана  в две основни линии.

В хоризонталното меню клиентите могат да открият информация, касаеща официалното представяне на фирмата, услугите, които тя предлага, общите условия по плащане и доставка, сигурността на пазаруване през сайта, както и да прочетат много интересни и полезни статии, свързани с цветята, качеството на продуктите и споделени мнения на други потребители. Включеният блог модул е изключително полезен за публикуване на статии на тема цветя, сватбена украса и аксесоари.

Постарахме се да направим потребителското преживяване максимално естествено и интуитивно. Вертикалното меню представя основните категории от продуктовия каталог с принадлежащите им подраздели. Така всеки може да направи правилния избор бързо и лесно, без излишни пречки. Целта ни е клиентите да могат да се ориентират в изобилието от стоки.

Продукти

Всеки продукт на сайта е придружен от обширен снимков материал, както и пълна информация за него. Чрез падащи менюта клиентите могат да избират количеството и размера – малък, среден или голям. Направеният избор автоматично променя цената в избраната валута. Показани са и промоционалните цени за всеки продукт и размер.

Прибавихме функция за изпращане на поздравителна картичка с всеки букет и подарък. Изключително важно е и тя да бъде придружена с индивидуално пожелание до получателя си, което може да бъде написано в специалното текстово поле.

Големият бутон КУПИ оставя потребителите без никакви съмнения какво да правят по-нататък. Той прибавя избрания продукт към потребителската кошница.

Плащане и доставка

Онлайн магазин Жардин предлага доставка на посочен адрес чрез куриер с цел да се постигне минимална цена в зависимост от района, в който се намира клиентът. Съществува и изгодна и често ползвана от клиенти опция за безплатна доставка в зависимост от сумата на покупката.

В България се практикува основно метода на наложения платеж – плащане в брой при доставка на куриера, но в случая с онлайн магазин Жардин нещата стоят по различен начин, тъй като най-често цветята и подаръците се изпращат на други хора. Това наложи интегриране на възможност за плащане чрез ePay и PayPal, както и чрез банков превод.

Сигурността на плащанията е максималната възможна, защото практически няма плащане, което да се извършва на самия сайт, а при избор на ePay и PayPal клиентът се пренасочва към техните системи, където се осъществява самото плащане.

Потребители

Всеки клиент има възможност да създаде собствен потребителски профил, което му предоставя възможност да въведе и променя данните, нужни за поръчката и доставката.

Регистрираните потребители могат своевременно да се информират за статуса на своите поръчки и да следят индикацията им в реално време. В потребителския профил може да се види и пълна история на поръчките и плащанията.

Екрани от сайта